Održana radionica o mobilnom reciklažnom dvorištu

Gdje odlagati raznovrsni problematični otpad, građevinski otpad, glomazni otpad, metal, papir, plastiku, ulja, tekstil, lijekove kojima je istekao rok trajanja ili stare baterije? To od sada znaju brojni stanovnici općine Levanjska Varoš, koji su sudjelovali na radionicama za odvajanje otpada uz pomoć novog mobilnog reciklažnog dvorišta.

Projekt Mobilno postrojenje za razvrstavanje otpada Levanjska Varoš, u sklopu kojega je održana i ova radionica, provodi Općina Levanjska Varoš, a cilj mu je povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište, uz educiranje i informiranje građana o odvajanju i recikliranju otpada.

Osvještavanje javnosti o odvajanju otpada

Dok su učenici od 1. do 4. razreda u OŠ Silvije Strahimir Kranjčević na interaktivnoj radionici učili o vrstama otpada i njihovom recikliranju, oni stariji su u Mjesnom domu Breznica Đakovačka saznali sve o funkcioniranju i ulozi mobilnog reciklažnog dvorišta u sustavu gospodarenja otpadom. Radionicu za starije je vodila profesorica Tihana Škugor, koja je uz zanimljive podatke objasnila što će se sve moći donositi u mobilno reciklažno dvorište, a pritom je iznijela i nekoliko savjeta o tome kako smanjiti količinu komunalnog otpada i pravilno razvrstavati otpad u kućanstvu.

- Svaka osoba u prosjeku proizvede 386 kilograma otpada godišnje, dok preko 60 posto otpada proizvedenog u kućanstvu nije komunalno, nego se može lako razvrstati i oporabiti. Stoga je prije svega važno razvrstavati papir i plastiku, jer su to lagani materijali, a zauzimaju puno mjesta u kanti, dok se biorazgradivi otpad može kompostirati i koristiti u poljoprivredi – ukazala je voditeljica Škugor, ističući važnost mobilnog modernog reciklažnog dvorišta, u kojemu se prikupljaju i privremeno skladište manje količine posebnih vrsta otpada iz kućanstva.

 

Školarci naučili razvrstavati otpad i saznali čemu služi mobilno reciklažno dvorište

U koji spremnik ide staklo, u koji papir, a u koji plastika, naučilo je, između ostaloga, 18 učenika nižih razreda Osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević u Levanjskoj Varoši. Na radionici koja je organizirana u sklopu provedbe projekta nabavke mobilnog reciklažnog dvorišta školarci su upoznati s potrebom razdvajanja otpada u domaćinstvima, vrstama otpada i mogućnostima njegovog pravilnog odlaganja u mobilno reciklažno dvorište, kakvo je odnedavno dostupno i u Levanjskoj Varoši.

„Naši su učenici već upoznati s osnovama pravilnog gospodarenja otpadom, u školi se trudimo učiti ih kako ga pravilno razvrstavati, ali nikad nije dovoljno ponavljanja, pa smatram da je jedna ovakva radionca i više nego korisna za stjecanje dobrih navika od malih nogu. Naravno, ono što su naučili ovdje, moraju nastaviti raditi i kod kuće, a vjerujem da će zahvaljujući činjenici da je općina nabavila mobilno reciklažno dvorište, sad to moći i zaista primijeniti u praksi“, komentirala je Ivana Kaluđer, školska pedagoginja.

Školarci su upoznati s bojama kanti i tipovima otpada koji se u njih razvrstava, upoznali su se s pojmovima kao što su kompostiranje, recikliranje i ponovna uporaba, saznali su da sav otpad ne mora biti smeće, predstavljeno im je mobilno reciklažno dvorište i nabrojane vrste otpada koje prikuplja, a sve to kroz njihovo aktivno sudjelovanje, igru i razgovor.

Što i kako odlagati u reciklažnom dvorištu?

Iako su mještani većinom znali kako će u modernom reciklažnom dvorištu moći odlagati lijekove kojima je istekao rok trajanja, mnoge je zanimalo što je primjerice s aluminijskom folijom ili plastičnom ambalažom (lampionima i plastičnim cvijećem) s groblja. Naime, aluminijska folija spada u metal, pa se lako može odložiti u mobilnom postrojenju, međutim, plastični otpad s groblja se ondje ne može odlagati, budući da nigdje u svijetu nije pronađeno rješenje za tu specifičnu vrstu otpada.

- Što se tiče papira, u reciklažna dvorišta se ne smije donositi papir iz mesnice ili papir za pečenje, vlažne maramice, naljepnice, blaznice, fotografije, pa čak ni ubrusi. S druge strane, u plastiku se ne smiju odvajati dezodoransi i bočice pod tlakom, četkice za zube, spužve za suđe i plastične igračke na baterije – podsjetila je profesorica Tihana Škugor, dok su sudionicima naposljetku podijeljeni i informativni letci, koji će biti dostupni svim mještanima općine Levanjska Varoš, kako bi uvijek znali što mogu odlagati u mobilnom reciklažnom dvorištu.

 

Održana radionica o mobilnom reciklažnom dvorištu

Javite nam se

Općina Levanjska Varoš

Glavna 70

31 416 Levanjska Varoš

Telefon/faks: 031/864-010

E-mail: opcina.levanjska.varos@gmail.com

Služba za informiranje

 Trebate informacije? Ukoliko trebate informacije koje ne možete pronaći na stranicama, javite se službeniku za informiranje: Valentina Zaklanović na 031 / 864 - 010 ili na e-mail.

Služba za informiranje

Servisne informacije

Poštanski ured - tel.: 031/253-850

Ambulanta opće prakse - tel.: 031/864-009

Veterinarska ambulanta - tel.: 031/864-007

Osnovna škola - tel.: 031/864-369

Predškola - tel.: 031/ 810 - 740

Hrvatske šume - tel.: 031/ 864-008

Komunalno poduzeće Maslačak Levanjska Varoš - tel.: 031/599-879

Vrijeme

+5
°
C
H: +
L: +
Levanjska Varos
Monday, 03 April
See 7-Day Forecast
Tue Wed Thu Fri Sat Sun
+ + + +11° +10° +
+ + + + + +
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti klikom na "Više o kolačićima".